családállítás meditáció módszer leírása önismeret pillangóasszony

Johari ablak pillangókkal

A Johari ablak egy széles körben ismert önismereti eszköz. Ennek variációja ez az általam megfogalmazott haladó önismereti játék, amit szeretettel ajánlok neked.

Szóval játék következik, azaz egy modell, aminél az élet sokkal sokkal több lehetőséget kínál. Ez a játék egy ötlettől vezérelve született, pontosan ezeknek a lepkéknek a megpillantásakor, az ő inspirációjukra.

A pillangókról éppen nemrégiben írtam, és olvastátok is sokan a cikket. A pillangó egy átváltozott lény, aki bejárta az útját és sok újjászületésen keresztül önmaga egy tökéletes, szabad változatát hívta életre. Ilyen formában mindegyik pillangó egy-egy bölcs és szépséges minőség bennünk, az adott tudati terület egy-egy magas színvonalú ereje. Így gondolom.

Ez után a bevezető után kérlek, nézd meg a poszthoz kapcsolódó képet, és válassz ki intuitív módon négy pillangót.

Írd fel a négy pillangó nevét egy négy részre osztott négyzetbe, amit beszámoztál, majd pedig figyeld meg a pillangóidat. Jegyezd fel az érzelmeket, gondolatokat, amik felmerülnek benned, majd kapcsold ezeket a benyomásokat azokhoz a tudati területeidhez, amiket a Johari ablak egyes terei jelképeznek. 

A Johari ablak első területe az aréna, ahol mindenki nyíltan önmaga, és ahol a világ és az én egyetért abban, hogy mi az igazság. Ennek a képviselője egy bölcs diplomata, egy jó vendéglátó házigazda, vagy egy őszinte ellenfél, aki pontosan az, aminek látszik.

Ha ezen a területen egy számodra szép és kellemes színű, kisugárzású pillangót látsz, akkor azt jelenti, hogy jóban vagy önmagaddal és a környezeteddel. Ezen szoktunk a legkevésbé meglepődni: én is tudom, és ilyen visszajelzéseket is kapok magamról. Ha ezt pillangódat nagyon másnak látod, mint amit gondoltál magadról, akkor tudd, hogy ez a pillangó itt az arénád vezető minősége. Lehet, hogy vannak itt még mások is, de ő a legbölcsebb, legmagasabb tudatszintű létező, akihez szabadon fordulhatsz, és aki segít neked a legjobb arcodat mutatni.

A második terület az a tér, ahol te magad vagy. Pizsama, pongyola és papucs, kócos haj, nyűgös reggelek. Vagy éppen a családi kör, az ima, a kontempláció, meditáció helye, az álomé. A tükör előtti táncé, a zuhany alatti éneké. Titkos kerted. Pillangód talán éppen itt tárja ki a legcsodálatosabban a szárnyait, és lehet, hogy itt a legszerényebbnek tűnő a külseje. Ha az első helyzetet találod, akkor gondolkodj el azon, hogy egy szép reggelen talán átengedheted őt az első szobába: ahol mások számára is megmutatkozhat. Mi az oka, hogy csak neked tudatos? Félted, vagy csak magadnak szeretnéd megtartani a tanításait? Lehet, hogy itt, ebben a privát szobában érzed biztonságban őt. De ha így is van, engedd, hogy másokkal találkozva is megcsillanjon a szemedben annak a tudata, hogy titokban egy tökéletes szépségű fénylényt rejtegetsz. Ha pedig esetleg itt van a legkócosabb pillangód, akkor figyelj arra, hogy magadnak mit adsz, adsz-e magadnak eleget? Szereted-e önmagadat, a legbelső körödet annyira, mint másokat? Figyeld meg pillangód szerény szépségét, és látni fogod, hogy milyen csodálatos. Kezdd el ezt a szépséget engedni kibontakozni benned.

A harmadik terület az a tér, ahol mások látnak téged, de te nem vagy tudatos. Valami olyasmi, mint a hátad. Ilyen vagy szerepeidben, mások szemében. Környezeted rólad alkotott véleményét láthatod meg a második pillangódban. Ilyennek láthatod a környezetedet is: azokat az embereket, akik segítenek neked azzal, hogy tükröznek téged. Ilyennel láthatod a társadat. Ha pillangód tetszik, akkor könnyű lesz, ha nem, akkor egy kicsit nehezebb, amit most mondok: kezdd el “integrálni”, azaz, elfogadni, megszeretni ezt a képet. Lásd pillangónak, szabadnak és mégis hozzád tartozónak, életedet kiegészítőnek, erőforrásnak, alkotásodnak.

Végül a negyedik tér, a rejtett kamra, a zárt terület. Itt lakó pillangód önmaga számára teljesen valós, ám számodra és környezeted számára is potenciál. Ha látásod még nem terjed ki rá, előfordulhat, hogy egy másik frekvencia aktív itt és akkor sötét még ez a terület. Ha itt egy éjjeli lepkét találsz, akkor még felfedezendő frekvenciák várnak az életedben, oldások és titkos tudás, vagy egy néhány buli még az éjszakában.

Ez a tér univerzumod titkos ereje. A csillagok közötti tér, a levegő, minden, ami láthatatlan. Rajtad múlik, hogy mit kezdesz vele. Esetleg egy tanács: ez a tér ne az legyen, ahová besöpröd a ráérő vagy nem szeretem dolgokat. Nézz a pillangóra, aki itt lakik, és tiszteld meg gyönyörűséges világát, aki te vagy.

Ha ráhangolódsz, sok mindent elárul neked a pillangód színe és formája, életmódja. Az értelmezéshez a kép alatt kapsz segítséget. 

Hogyan kapcsolódj a pillangódhoz?

Az egyik egy tudatos mód: nézd meg a képet róla, s írd le magadnak, hogy milyennek látod. Nézd a formáját, a színeit, a mintázatát. Ha megvagy, írd le mindegyik pillangódat egyes szám első személyben: Én vagyok ő, aki … kezdetű szakaszokkal. Ha szeretnéd, a leírásodat megoszthatod a csoporttal, vagy privát üzenetben velem.

A másik az intuitív mód. Álmodozásban, meditációban kapcsolódhatsz hozzá. Ha szeretnéd, hallgasd meg a meditációkat. 

A Johari ablak 1. szobája és pillangója

A Johari ablak 2. szobája és pillangója

A Johari ablak 3. szobája és pillangója

A Johari ablak 4. szobája és pillangója

A megfejtésben segítenek ezek a kódok, amiket a színek értelmezéséhez használhatsz:

Fehér: Leány. Tisztaság, ártatlanság, fogadalmak, kincstár, elkötelezettség, szépség, nyitottság, lehetőség.

Sárga és arany: Anya vagy apa. Támogatás, hordozás, fény, energia, gondoskodás, biztonság, család.

Narancs: Kreativitás, szexualitás, vonzerő, élénkség, hajnal, alkonyat, rajongás.

Rózsaszín: szeretet, szív, szerető, szeretettel gyógyítás, támogatás, bimbózó szerelem.

Piros: Tűz: életerő, vidámság, szerelem, élénkség, akaraterő, tetterő, vonzódás, jó egészség, bátorság, előrelépés.

Barna: Föld. Tartalék. Bőség, begyűjtés, stabilitás, bölcsesség, gyümölcsök és magok.

Kék: Víz. Azúr égbolt. Tenger. Önkifejezés, tükröződés, hang. Kiterjedés, horizont. Érzelmek, megtisztulás. Az élet vize. Magzatvíz.

Türkiz: Tavaszi patak. Áradás. Kreativitás, együtt teremtés, együttműködés, gyógyítás szerelemmel.

Zöld: Gyógyítás, új remény, sarjadás, boldogság, vidámság, elfogadás, segítség. Szív érintése. Gyengédség.

Lila: Levegő. Spiritualitás, áldás, megváltás. Bölcsesség, tanítás, álmodozás, teremtés.

Szürke vagy ezüst: Lélek. Zengés, csillagfény, Holdfény. Asztrális fény. A lelkeket összekötő fonál. Tükröző felület. Iker minőség. Jég. Rejtőzködő átváltozás. Láthatatlanná tévő palást. 

Fekete: Rejtett, visszavonult, remete, barlang asszonya. Tartalék, más világok, árnyék, potenciál.

Mit kezdj azzal, amit látsz? Szeretheted, elfogadhatod, lerajzolhatod, kiszínezheted, virágot kereshetsz neki 🙂 Vagy csak emlékezhetsz rá. De ha igazán megérintett, és mélyen dolgoznál ezzel a mintával, jelentkezhetsz hozzám online konzultációra vagy családállításra. 

Az online konzultációról így ír Zsani, aki Argentínából keresett meg: Ezúton szeretném megköszönni Katinak a múltkori állítói napon való online állítást, fantasztikus volt.
Évek óta tervben volt, hogy kipróbálom a módszert, de úgy látszik, Kati kellett hozzá, hogy ez megvalósuljon. 😍
Én más módszerrel dolgozom, amivel nem fértem hozzá ilyen formában az aktuális témámhoz, viszont így igen.
13000 km-re Magyarországtól Kati segítségével megszabadultam egy elég nagy csomagtól. Szívből ajánlom Katit, hatalmas tudással rendelkezik, és nagyon profi! Köszönöm szépen! 💞💫

Áldás a pillangóinkra.

Szeretettel: Kati 🌷🦋

A játékhoz használt képet az Instituto de Biológia oldaláról választottam (https://www.ib.unicamp.br) Köszönet érte. 

Ha önismereti utadon tovább lépnél, családállításra jelentkezhetsz: https://www.bottyankatalin.com/allitoi-napok-meghivoi/jelentkezes-szemelyisegintegracios-csaladallitasra/

Ez a cikk, a Johari ablak pillangókkal című önismereti játék és az oldalon közölt minden, külön nem jelzett tartalom Bottyán Katalin etnográfus, állításvezető szellemi tulajdona. Kérlek, tisztelj meg azzal, hogy erről az oldalról osztod tovább, illetve meghivatkozod. 

Katalin

Személyiségintegrációs tréning vezető vagyok. Szeretettel várlak, ha a családállítás, a drámatechnikák és a kineziológiai izomteszt ötvözéséből álló komplex eszköztár segítségével szeretnéd gyógyítani, oldani családi, munkahelyi, vagy bármely társas problémádat. Önismereti és öngyógyító módszer, tehát saját belső világodban dolgozunk egy támogató légkörben. Az állítói napok helyszíne jelenleg Budapest és Jászberény.
Egyéni vagy csoportos állításra, coaching ülésre jelentkezhetsz a szemelyisegintegracios.allitas@gmail.com email címen, vagy töltsd ki a jelentkezési lapot: https://www.bottyankatalin.com/allitoi-napok-meghivoi/jelentkezes-szemelyisegintegracios-csaladallitasra/

Családállítóként Pozsgai Nikoletta tanítványa vagyok, de alkalmazom azokat a felismeréseket is, amelyeket sok év önismereti munka és különböző tanulmányok során magam szereztem. 7 éve vezetek rendszeresen családállításokat. Ezekről visszajelzéseket, leírásokat olvashatsz ezen az oldalon.

Eredeti szakmám szerint etnográfus és kulturális menedzser vagyok. Etnográfusként, kulturális antropológiát is tanultam, s az egyéni élettörténetek, a személyiség, mint az életpálya, életút, forrása ragadott meg. Egyéni sorsok, sokszor traumatikus élettörténetek feldolgozása érdekelt legjobban, illetve az egyén és a közösség viszonya. A narratív identitás elmélet és a gyógyító beszélgetés eszköztára indította el a keresést, melynek célja a családállításokon való részvétel, majd az állításvezetői képzés elvégzése lett. Kulturális menedzserként, szervezetfejlesztőként több közösséget alapítottam, vezettem. Dolgoztam a legkülönbözőbb érdeklődésű, hátterű felnőtt és gyermek csoportokkal, rendeztem kiállításokat, vezettem gyermekművészeti foglalkozásokat, rendezvényeket és táborokat. Mindezek mögött önálló művészeti tevékenység állt. Életem során folyamatosan összegeztem az olvasás, tanulás, tapasztalás alkotás és ráérzés által szerzett ismereteket, és igényem volt rá, hogy ezeket formába is öntsem. (Ezekből egy keveset meg is osztok, keresd a menüben az alkotások menüpontot.)

A 2013 óta elmúlt időszak egyik legjelentősebb hozadéka volt számomra, hogy – figyelmemet, időmet néha extrém módon igénybe vevő munkahelyi és magánéleti körülmények között – elvégeztem a Pozsgai Nikoletta Katalin által kidolgozott személyiségintegrációs állításvezetői képzést, ami a családfelállítás egy komplexebb és – tapasztalatból mondom – nagyon hatékony módja. Magam azon túl, amit korábban tanultam, és amit állításvezetői munkám közben a mező tanított nekem, elsősorban azt az utat követem, amit Nikoltól láttam, tehát az ő tanítványaként határozom meg magamat úgy is, mint állításvezető és úgy is, mint Szinkron 1-2 oktató, Szinkron 5/A és alapfokú NEF (női energia fitnesz) gyakorló.
Az én állítói napjaim többnyire úgy állnak össze, hogy 5-6 állítás személyes kérés alapján, és ha marad idő, lehetséges egy állítás a csoport közös árnyékára. Ezek nagyon izgalmas, a Kárpát-medence és a régi kultúrák életébe belepillantást engedő állítások, erős oldó hatással.

Saját módszeremmel dolgozom és fontos feladatomnak tartom a kollektív teres állítások vezetését. Ez inkább haladóknak való folyamat, ami út a fény ránk vonatkozó emlékezetében.

Megtisztelsz, ha problémáddal, kéréseddel megkeresel. Addig is, olvasgass az oldalamon. A leírások, visszajelzések segítenek eldönteni, ezt az élményt kerested-e.

Bottyán Katalin

Még szintén kedvelheted...