családállítás dimenzió állítás kollektív tér női kör Személyiségintegrációs állítás

Az apa által körénk rajzolt körvonal

Az apa. Galga Menti Női Önismereti Kör 2019. július

Női önismereti körünk első évében folyamatosan formálódott az együttléteink stílusa, az egyes programok forgatókönyve.

Női szerepszemélyiségeink,  belső világunk titkai hívtak bennünket és szereztünk hasznos tudást róluk, önmagunkról. 

Az apa eddig mint külső szereplő jelent csak meg, de most mint az énünk egyik kiterjesztésével találkoztunk vele. 

Azt találtuk, hogy lényünket mintegy keretezi, körberajzolja, világunk kontúrjait létével jelöli ki az apa. Az apa az első férfiúi visszajelzés a számunkra, női önismeretünk alapminőségét ő adja meg. Ha szeretetteljes, hercegnőnek, királylánynak tart és tenyerén hordoz bennünket, az remek, de ha az apa sérült, nincs a helyén, hiányzik vagy nem tud mit kezdeni a leánygyermekkel, az sokszor életre kiható önbizalomhiányt, gyenge önértékelést és más problémákat eredményezhet.

A legfontosabb alapélményeink egyike, hogy apánk életet adott és szeret.  Védelmez, életkereteket teremt. Ha így gondolunk rá, önismeretünk hirtelen egy hatalmas térrel lesz gazdagabb. Bárhol van és bármilyen az apánk, az általa élt élet minket is keretez. Nagyon jó, ha azt látjuk magunkra nézve, hogy ezt az apa által alkotott teret anyánk tölti meg gondoskodással és szeretettel.  

Ez történik, ha apa és anya szeretik egymást, s helyük a saját családrendszerükben rendben van. 

Nem ritka viszont, hogy a családi rendszer szintjei elcsúsztak, az apa például már az anya megismerése előtt elköteleződött a saját anyja mellett, vagy egy korábbi párkapcsolat, szerelem még mélyen hat rá. Megjelenhet új párkapcsolata, betegség, vagy függőség is. 

Van, hogy már az apa sem kapta meg azt a támogatást a saját származási családjában, amivel erői kiteljesedhettek volna, és ezért zavaros, sebzett érzelemvilággal rendelkezik. Szeretetét nem tudja kifejezni, rideg, zárkózott, önző, vagy akár durva, bántalmazó lesz. 

Végül néha az is megtörténik, hogy az apa eltűnik: meghal, vagy kilép a család életéből. 

Galga Menti Női Önismereti Kör - Apa oltár-installáció.
A Galga Menti Női Önismereti Kör Apa oltár-installációja

Mit tehetünk ekkor? 

Az önismereti úton járva módszeresen, tudatos munkával kapcsolódunk a belső apa képéhez, bármilyen is legyen az első percben az. Megszólítva őt elmondjuk neki mindazt, ami fájt, ami hiányzott. Ezt a belső apát most megérinti az, ami a valódi apát nem tudta, s kérésünk, belső gyermekünk kérése most el tud jutni hozzá. Teremtő erőnkre támaszkodva ennek a belső gyermeknek végre megadjuk azt a támaszt, ami olyan nagyon hiányzott az életünkben. 

Végre a belső apát megismerve mi magunk megrajzoljuk azt a keretet, amit nem ismerve hiány, sérülések, bántások értek minket. 

A kérdőív, amit az apával kapcsolatosan töltöttünk ki, és a “Mondd el apának” című páros gyakorlat segített ennek az elérésében. Az apa és én rajzot már a gyógyult mintánkról készítettük, s ezt majd otthon összeillesztjük az anya és én rajzunkkal.

A nap végi kollektív teres állításban kapott szimbolikus történet a teljesség fényébe emelte a körünket. Senki nem kell, hogy tudást lopjon vagy kerülő utakon jusson önismerethez. Nem szorulunk arra, hogy kitalált identitással mutatkozzunk be, mások életét éljük. Nem kell elfogadni a szívünktől  idegen döntéseket. Érdemes a szabadságot választani akkor is, ha az eleinte lemondással jár, szűkebb kereteket biztosít. Még ha hatalmas áldozatot kell is hozni a szívünk választása érdekében, látszólag mindent elveszítünk,  a világ rendje az, hogy megérkezik a mélységből kivezető, rendbe-fénybe-tudásba érkeztető lehetőség is.

A változás, amit egy nap alatt megéltünk, óriási. Volt, aki ráébredt, hogy a fájó emlékek miatt ő maga is lezárt az apa jó tulajdonságai felé is, amely elzárkózás már a párkapcsolatában is megjelent. Most le tudta győzni ezeket a korlátokat, s egy új nyitottsággal indul haza.

Mindőnkhöz új szavak, a belső apát jellemző új tulajdonságok érkeztek: Gyengédség, bizalom, támasztó erő, tevékeny jelenlét, figyelmesség, udvariasság, erő, példakép, harmónia, teljesség. Apánk már olyan valaki, aki szeretetteljes tekintélyt sugároz, akire föl lehet nézni, aki példakép, s aki által kerek egész lesz számunkra a világ. 

Ezt kívánjuk mindenkinek, aki szeretne gyógyulni. 

Családállításra jelentkezhetsz: https://www.bottyankatalin.com/allitoi-napok-meghivoi/jelentkezes-szemelyisegintegracios-csaladallitasra/

© Az oldalon található valamennyi tartalom Bottyán Katalin etnográfus, állításvezető szellemi tulajdona. Felhasználása csak a szerző engedélyével, illetve hivatkozással lehetséges. Kérlek, csak nevemmel, az eredeti linkről oszd tovább.

 
Családállítás & Személyiségintegráció
Zárt csoport · 231 tag
Csatlakozás a csoporthoz
A csoportot a személyiségintegrációs állítói napokon részt vettek, vagy az iránt érdeklődők számára hívtam létre abból a célból, hogy ha van kedvetek,…
 

Katalin

Személyiségintegrációs tréning vezető vagyok. Szeretettel várlak, ha a családállítás, a drámatechnikák és a kineziológiai izomteszt ötvözéséből álló komplex eszköztár segítségével szeretnéd gyógyítani, oldani családi, munkahelyi, vagy bármely társas problémádat. Önismereti és öngyógyító módszer, tehát saját belső világodban dolgozunk egy támogató légkörben. Az állítói napok helyszíne jelenleg Budapest és Jászberény.
Egyéni vagy csoportos állításra, coaching ülésre jelentkezhetsz a szemelyisegintegracios.allitas@gmail.com email címen, vagy töltsd ki a jelentkezési lapot: https://www.bottyankatalin.com/allitoi-napok-meghivoi/jelentkezes-szemelyisegintegracios-csaladallitasra/

Családállítóként Pozsgai Nikoletta tanítványa vagyok, de alkalmazom azokat a felismeréseket is, amelyeket sok év önismereti munka és különböző tanulmányok során magam szereztem. 7 éve vezetek rendszeresen családállításokat. Ezekről visszajelzéseket, leírásokat olvashatsz ezen az oldalon.

Eredeti szakmám szerint etnográfus és kulturális menedzser vagyok. Etnográfusként, kulturális antropológiát is tanultam, s az egyéni élettörténetek, a személyiség, mint az életpálya, életút, forrása ragadott meg. Egyéni sorsok, sokszor traumatikus élettörténetek feldolgozása érdekelt legjobban, illetve az egyén és a közösség viszonya. A narratív identitás elmélet és a gyógyító beszélgetés eszköztára indította el a keresést, melynek célja a családállításokon való részvétel, majd az állításvezetői képzés elvégzése lett. Kulturális menedzserként, szervezetfejlesztőként több közösséget alapítottam, vezettem. Dolgoztam a legkülönbözőbb érdeklődésű, hátterű felnőtt és gyermek csoportokkal, rendeztem kiállításokat, vezettem gyermekművészeti foglalkozásokat, rendezvényeket és táborokat. Mindezek mögött önálló művészeti tevékenység állt. Életem során folyamatosan összegeztem az olvasás, tanulás, tapasztalás alkotás és ráérzés által szerzett ismereteket, és igényem volt rá, hogy ezeket formába is öntsem. (Ezekből egy keveset meg is osztok, keresd a menüben az alkotások menüpontot.)

A 2013 óta elmúlt időszak egyik legjelentősebb hozadéka volt számomra, hogy – figyelmemet, időmet néha extrém módon igénybe vevő munkahelyi és magánéleti körülmények között – elvégeztem a Pozsgai Nikoletta Katalin által kidolgozott személyiségintegrációs állításvezetői képzést, ami a családfelállítás egy komplexebb és – tapasztalatból mondom – nagyon hatékony módja. Magam azon túl, amit korábban tanultam, és amit állításvezetői munkám közben a mező tanított nekem, elsősorban azt az utat követem, amit Nikoltól láttam, tehát az ő tanítványaként határozom meg magamat úgy is, mint állításvezető és úgy is, mint Szinkron 1-2 oktató, Szinkron 5/A és alapfokú NEF (női energia fitnesz) gyakorló.
Az én állítói napjaim többnyire úgy állnak össze, hogy 5-6 állítás személyes kérés alapján, és ha marad idő, lehetséges egy állítás a csoport közös árnyékára. Ezek nagyon izgalmas, a Kárpát-medence és a régi kultúrák életébe belepillantást engedő állítások, erős oldó hatással.

Saját módszeremmel dolgozom és fontos feladatomnak tartom a kollektív teres állítások vezetését. Ez inkább haladóknak való folyamat, ami út a fény ránk vonatkozó emlékezetében.

Megtisztelsz, ha problémáddal, kéréseddel megkeresel. Addig is, olvasgass az oldalamon. A leírások, visszajelzések segítenek eldönteni, ezt az élményt kerested-e.

Bottyán Katalin

Még szintén kedvelheted...