Bennünk élő Boldogasszonyok bölcs anya családállítás elengedés halál Kárpát-medence kollektív tér női kör női oltár oltár, szülés

Boldogasszony jelenléte élet és halál körében

Haldokló mellett

Halld fülem, halld angyalok zengését,

Mert eljött az óra,

Hívat az Úrjézus lelki mennyegzőre.

Tisztíccs Uram utat, vitethessünk mennybe, 

Isten eleibe!

Számláltathassunk meg mennyei sereggel,

Oh, te gonosz Sátán, ne kisérgess engem,

Mert van nekem fejem, 

Fejem az Úrjézus Krisztus.

Menny el eleibe,

Megfelel képibe’,

Szentlélek, szentlélek,

Szájj be a szívembe. 

Erősícsd meg hitemet,

Szenteld meg lelkemet,

Mert mellettem van egy Isten,

Előttem van Boldogasszony, 

Fejem fölött három Mária,

Körülöttem ezer angyal, 

A kezembe’ szent kereszt, 

A szájamba’ szent kenet, 

A szívembe’ szent ostya, 

Az árthasson, s védhessen,

Éjcakának idején,

Nekem más senkise, 

Aki elveszen mellőlem egy Istent, 

Előllem Boldogasszonyt,

Fejem fölül három Máriát,

Körülöttem ezer angyalt,

A kezemből szent keresztet,

A szájamból szent kenetet, ámen. 

(Erdélyi Zsuzsanna: Hegyet hágék, lőtőt lépék – 159. oldal)

Erdélyi Zsuzsanna archaikus imagyűjteménye, a Hegyet hágék, lőtőt lépék című kötet ma is adott egy szépséges verset, ami az évkörhöz illik és mélyebb tanítást is hordoz. 

Boldogasszony ősi női bölcsességünk tárházát, annak személyes megnyilvánulását is jelenti.

Boldogasszony jelenléte széppé teszi az életet, annak minden állomását. Jelen van tanítása a nőiség és az évkör minőségeiben.

Hét Boldogasszony ünnepet tart számon a néphagyomány, és ezekhez kapcsolja mindazt a tudást, amivel az élet rendjét fenn lehet tartani.

www.bottyankatalin.com
Fehér gyász és virrasztás a Somogy megyei Csökölyön (Fotó: MTI/Szebellédy Géza)

E tudásnak része az átmenetek kísérésének ismerete, az emberélet fordulóinak, új állomásainak érkeztetése, az ajtók megnyitása.

Legyen az fogantatás, születés, mennyegző, szülés, vagy halál, Boldogasszony segítsége, jelenléte támogatást, biztonságot ad.

Férfiaknak és nőknek bármely életkorban segíthet.

Segít azoknak, akik az átmenet valamely fázisát éppen átélik, és azoknak is segít jelen maradni, a hagyományos tudást alkalmazni, nem visszariadni, akik őket támogatják.

Így már egészen más a félelmetes halál, hiszen Boldogasszony jelenlétében ez nem más, mint a tudat tágra nyílása, egyúttal a test elengedése, bizonyos kötelékek elhagyása egy megtisztított úton. Felkészült belépés a mennyek országába. 

Boldogasszony jelenléte ebben a pillanatban védelem mindentől, ami félelmetes, fájdalmas vagy veszélyes a lélekre, vagy az azt elengedni készülő családra, közösségre nézve.

Védelem, mert ő maga az idők kezdete óta ismeri a teremtést, a szerelmet és a halált, az ezekből keletkező örömöt és fájdalmat, de mágiájuk rá mégsem érvényes.

Jelenlétében a félelem, fájdalom, tehetetlenség nem győzhet, mert Boldogasszony az a női minőség, aki ezek fölött áll. Mindezeket megélte, összegezte és átfordította. 

Szentté tette, szeretetével megmentette, új térbe emelte.

Innen már egészen mást jelent a halál, a mennyország kapujának megnyílását jelenti.

Boldogasszony léte hát könnyebbé teszi a napi nehézségeket, vigasztalást nyújt, támogat, szívvel, megnyugtatással, biztatással, reménnyel tölti el a mindennapokat. Biztosítja az élet folytonosságát tartva az életrend mintáját ébresztő teret és ehhez kapcsolva a ciklikus időt. Boldogasszony jelen van a mélyben, az emberi élet terében és a magasban is.

Tudva ezt, Boldogasszony imáival tartották őseink a teret, akkor is, amikor egy családtag haldoklott, s az ő vezetését kérték a lélek számára útján.

Boldogasszony transzformáló bölcsességét sokféle formában ismerték, s ezekben az alakokban ősi istennők misztériumai élnek tovább.

De ez már más történet, majd máskor írok erről is.

Áldás.

Ha szeretnél többet tudni a Boldogasszonyokról, kapcsolódj a Galga Menti Női Önismereti Körhöz. 

Ha pedig szeretnél az önismeret útján járni, jelentkezz családállításra, kollektív teres állításra. 

© Az oldalon található valamennyi tartalom Bottyán Katalin etnográfus, állításvezető szellemi tulajdona. Felhasználása csak a szerző engedélyével, illetve hivatkozással lehetséges. Kérlek, csak nevemmel, az eredeti linkről oszd tovább.

Katalin

Személyiségintegrációs tréning vezető vagyok. Szeretettel várlak, ha a családállítás, a drámatechnikák és a kineziológiai izomteszt ötvözéséből álló komplex eszköztár segítségével szeretnéd gyógyítani, oldani családi, munkahelyi, vagy bármely társas problémádat. Önismereti és öngyógyító módszer, tehát saját belső világodban dolgozunk egy támogató légkörben. Az állítói napok helyszíne jelenleg Budapest és Jászberény.
Egyéni vagy csoportos állításra, coaching ülésre jelentkezhetsz a szemelyisegintegracios.allitas@gmail.com email címen, vagy töltsd ki a jelentkezési lapot: https://www.bottyankatalin.com/allitoi-napok-meghivoi/jelentkezes-szemelyisegintegracios-csaladallitasra/

Családállítóként Pozsgai Nikoletta tanítványa vagyok, de alkalmazom azokat a felismeréseket is, amelyeket sok év önismereti munka és különböző tanulmányok során magam szereztem. 7 éve vezetek rendszeresen családállításokat. Ezekről visszajelzéseket, leírásokat olvashatsz ezen az oldalon.

Eredeti szakmám szerint etnográfus és kulturális menedzser vagyok. Etnográfusként, kulturális antropológiát is tanultam, s az egyéni élettörténetek, a személyiség, mint az életpálya, életút, forrása ragadott meg. Egyéni sorsok, sokszor traumatikus élettörténetek feldolgozása érdekelt legjobban, illetve az egyén és a közösség viszonya. A narratív identitás elmélet és a gyógyító beszélgetés eszköztára indította el a keresést, melynek célja a családállításokon való részvétel, majd az állításvezetői képzés elvégzése lett. Kulturális menedzserként, szervezetfejlesztőként több közösséget alapítottam, vezettem. Dolgoztam a legkülönbözőbb érdeklődésű, hátterű felnőtt és gyermek csoportokkal, rendeztem kiállításokat, vezettem gyermekművészeti foglalkozásokat, rendezvényeket és táborokat. Mindezek mögött önálló művészeti tevékenység állt. Életem során folyamatosan összegeztem az olvasás, tanulás, tapasztalás alkotás és ráérzés által szerzett ismereteket, és igényem volt rá, hogy ezeket formába is öntsem. (Ezekből egy keveset meg is osztok, keresd a menüben az alkotások menüpontot.)

A 2013 óta elmúlt időszak egyik legjelentősebb hozadéka volt számomra, hogy – figyelmemet, időmet néha extrém módon igénybe vevő munkahelyi és magánéleti körülmények között – elvégeztem a Pozsgai Nikoletta Katalin által kidolgozott személyiségintegrációs állításvezetői képzést, ami a családfelállítás egy komplexebb és – tapasztalatból mondom – nagyon hatékony módja. Magam azon túl, amit korábban tanultam, és amit állításvezetői munkám közben a mező tanított nekem, elsősorban azt az utat követem, amit Nikoltól láttam, tehát az ő tanítványaként határozom meg magamat úgy is, mint állításvezető és úgy is, mint Szinkron 1-2 oktató, Szinkron 5/A és alapfokú NEF (női energia fitnesz) gyakorló.
Az én állítói napjaim többnyire úgy állnak össze, hogy 5-6 állítás személyes kérés alapján, és ha marad idő, lehetséges egy állítás a csoport közös árnyékára. Ezek nagyon izgalmas, a Kárpát-medence és a régi kultúrák életébe belepillantást engedő állítások, erős oldó hatással.

Saját módszeremmel dolgozom és fontos feladatomnak tartom a kollektív teres állítások vezetését. Ez inkább haladóknak való folyamat, ami út a fény ránk vonatkozó emlékezetében.

Megtisztelsz, ha problémáddal, kéréseddel megkeresel. Addig is, olvasgass az oldalamon. A leírások, visszajelzések segítenek eldönteni, ezt az élményt kerested-e.

Bottyán Katalin

Még szintén kedvelheted...