családállítás módszer leírása Személyiségintegrációs állítás

Az elveszített ikertestvér – amikor az életünk fele oda van…

Az ikertestvér elvesztése az egyik legmélyebb, legkiterjedtebb fájdalom élmény. Sokan hordozzuk ezt. 

Lentebb ismertetem az elismert kutatók, Alfred és Bettina Austermann “Dráma az anyaméhben” című könyvének tartalmát. De mielőtt elolvasod a nagy hatású leírásokat, kérlek, tudd, hogy ebből is van kiút. 

 

Gyógyulás személyiségintegrációs állítás segítségével

Ez az egyik legjobb, legkomplexebb hatású eszköz, ami a birtokunkban van. Szinte minden állítói nap alkalmával találunk olyan mély, az egész életre hatást gyakorló fájdalmat, önszabotázst, akár több generációval korábban is, ami az állítást kérő egész életét mélyen befolyásolja. Szerteágazó testi, lelki és kapcsolati nehézségek mögött rejtőző mély veszteségérzet esetén gondolunk erre a lehetőségre. 

Az állítások után a bánat érzése annak átélésével először tudatosodik, majd fokozatosan eltűnik. Képesek leszünk az ikertestvér iránt érzett szeretetünket beemelni a mába, átadni családunknak és nem utolsósorban önmagunkat is tudjuk már szeretni. 

“Kedves ikertestvérem! Most már látlak! Elfogadom, hogy ez volt a sorsunk. De a szívemben mindig helyed marad. Szeretlek.”

 

Ritka jelenség-e az iker?

 Újabb kutatások szerint az emberek kb. 8-10 %-a ikerként indul útra, a tényleges ikerszületések aránya 1 %. Kineziológiai vizsgálatok szerint a kezdeti ikerterhességek aránya jóval nagyobb, akár 70-80% is lehet. A technika fejlődésével kiderülhet, hogy még nagyobb ez az arány.

A 14. terhességi hét előtt elhalt magzat nyom nélkül felszívódik a placentában. A mesterséges megtermékenyítés elterjedésével gyakoribbak lettek a többes ikrek is.

Egypetéjű, kétpetéjű ikrek:  Egypetéjű ikrek: az ikerpárok mintegy egyharmada egyazon petesejtből alakul ki. Kétpetéjű ikrek: Két egyidejűleg megtermékenyített petesejtből alakulnak ki. Kaphatnak külön méhlepényt és sejthártyát, de ha később indul meg az osztódási folyamat, akkor közös méhlepényen osztoznak. Léteznek egypetéjű többes ikrek is.

Mit érez a magzat ?

 Vizsgálatok bizonyítják, hogy a terhesség egészen korai szakaszában már képes a magzat érzékelni ikerpárja mozdulatait, így halálát is észlelni. Ez annak ellenére így van, hogy a legtöbb esetben az anya nem észleli ezt. De mindenképpen érzékeli az  élő ikertestvér mozgását, szívhangját, és a haláltusát. Esetleg testét, mint egy kemény rögöt ott, ahol azelőtt élő testvére volt. A magzatvíz változását, mely a testvér elhalását követi. 

Az ikertestvér elvesztésének hatása a túlélő ikerre. 

Nagyon különböző hatással lehet a túlélő ikertestvérre a veszteség.

Ez függhet attól, hogy – mennyi időt töltöttek együtt az anyaméhben, hányan vannak (voltak). Minél többen, annál nagyobb a magzatvesztés, a koraszülés vagy a fejlődési rendellenesség esélye. Közös, vagy egymásba nőtt méhlepényük volt, esetleg közös magzatvízben voltak. Természetes vagy mesterséges úton jött létre a terhesség.  Kimutatott, hogy a mesterséges úton létrejött terhességekből származó gyermekeknél nagyobb a pszichés terheltség és nehezen tudnak beilleszkedni a családba és a közösségbe, különösen, ha eredetileg több embriót ültettek be a nagyobb biztonság érdekében és utána a számukat csökkentik. Jelentősége van annak, hogy természetes vagy mesterséges úton születtek. Éppen ezért nem javasolt a császármetszés, csak nagyon indokolt esetben (életveszély). 

Az embrió érzékel és emlékezik

 Érzelmi reakciói vannak. Érzékeli a veszélyt, akkor is, amikor még nincs nyitva a szeme. Érzékeny radarjával feltérképezi a teret. Ismert, és gyakran előfordul, hogy gyermekek beszámolnak magzatkori emlékeikről. Az is kimutatott, hogy abortuszkísérletek és az abortusz szándéka tapasztalat szerint hosszan tartó pszichés hatást gyakorol, például félelmek formájában. Vizsgálatok bizonyítják, hogy vannak, akik a fogantatásukra is vissza tudnak emlékezni, – tehát az emlékek nem az agyhoz kötődnek… 

Magzati emlékezet

 Mi az, amire emlékezhet a magzati korból az ember? Milyen emlékező képességeink vannak?

Rendelkezésre áll a szellemi mező emlékezete  Rupert Sheldrake, a mező felfedezője ismertette, például, hogy  tengerészek a hivatalos Morze ABC-t sokkal könnyebben tanulják meg, mint az általa kitalált kontroll ABC-t.. Ismert és kimutatott a testen kívüli emlékezet (pl. halálközeli élmények esetén).

Maga az emberi test is emlékezik. testhez kötött emlékezet. Felfedezték, például, hogy a megtermékenyített petesejt biokémiai jelekkel kommunikál a petevezetékkel.

Érzékszervek magzati korban

 A hallás. A legkorábban kialakuló és működő szervünk a fül. (Már az első szívdobbanás előtt működni kezd, amikor az embrió még csak 0,9 mm. A 18 hetes magzat már reagál a zenére . Tehát nem csak a szervezet belső hangjait, hanem a külső hangokat is hall)

 A tapintó érzék: már ultrahanggal is megfigyelhető, hogy a 2 hónapos magzat megpróbálja elhajtani magától a hozzá közeledő szálat. Az anya simogatására reagál a magzat már 10 hetes korában. 14 hetes korában már össze tudja érinteni a kezét s szopni tudja az ujját. Tehát képes az ikertestvére érintésének érzékelésére is. 

 Látás: 2. terhességi hónapban a szemhéjak összenőnek és a 7.-ben nyílnak ki. Azonban megfigyelhető, hogy valamiféle „testi” látásra mégis képes a magzat.

A nagy hálózat –az agy és a test, mint információtárolók pedig olyan titkos érzékeléssel rendelkeznek, amiket alig ismerünk. 

 Az agy fejlődése

 Az agy az agysejteken túlmutat: testünk minden szintjét kommunikáló sejtek hálózzák be. A testi sejtek információt tárolnak és közvetítenek. A sejttevékenység szerepe az érzelmi állapotok kialakításában óriási. Az agyban a limbikus rendszer felel az érzelmekért, ami legelőször alakul ki még az embrióban. De az információ befogadására kész receptorok az egész testet is behálózzák.  Az embrió rögzíti az anyai test érzelmi és biokémiai változásait is, ugyanígy megőrzi ikertestvére információit is.

Hová tűnik az ikertestvér?

 Testileg: Felszívódik a méhben, vagy belenő a méhlepénybe vagy az ikertestvére testébe. A szövetmaradványok néha kimutathatók, vagy ki kell őket műteni, mert problémát okoznak. Egy bábaasszony beszámol arról, milyenek és milyen gyakoriak a méhen belül elhalt magzat nyomai. (Ezeket holdgyermeknek hívják)

 Lelkileg: egyfajta őrangyalként ott marad testvére mellett, de előfordul, hogy útjára indul.

Ikertestvérek viszonya egymáshoz

 Szoros lelki kötelék, intenzív kapcsolat van. Előfordul, hogy felosztják képességeiket (bal és jobb agyfélteke). A születés után nagyon vágynak egymás után, fontos lenne, hogy együtt maradhassanak, mert az elválasztás mély sebeket okoz számukra. Ez a korai elválasztás később kapcsolódási problémákat okoz. Különösen tragikus, ha az egyik meghal a születéskor. 

 Az egyedül született iker tünetei

 Szervi rendellenességek (hallás, gerinc, hidegrázás, bőrbetegségek, pszichoszomatikus zavarok). Pszichés tünetek (bűntudat, amiért szerencsésebb a másiknál, vagy amiért „lenyelte” őt) Magányosság, depresszió, kapcsolati függőség, erőtlenség, üldözési mánia, félelem az érintéstől, pánik a liftben, féltékenység, túlzott félelem az elhagyatástól, rémálmok, érintési vágy, önsorsrontás, nehézségek a gyermekvállalásnál, halálvágy, betegségek, egyes képességek kiugróan, mások alulfejlődnek.

 A másik testvér jelenléte tükröződik a mindennapokban: érthetetlen szokások (pl. dupla mennyiséget vásárol, félrehúzódik, hogy a másik elférjen mellette). 

Mások a kapcsolataik: Másként szeretnek – szimbiotikus egységre törekednek. Újra átélhetik a halott ikertestvér elvesztésének drámáját, és a fizikai érzést, hogy milyen volt a halott testet érezni maguk mellett. Félhetnek a kapcsolattól, vagy túlságos közelségre is vágyhatnak. 

Ismeretes típusok az egybeolvadó iker, a menekülő iker. 

 Gyakran tapasztalható a párkapcsolati problémák sokasága, (a fentieken túl a partner hiánya, szerelmi háromszög). Ha egy nehezen kezelhető gyermekkel találkozunk, gondoljunk a lehetőségre, hogy egyedül maradt ikerrel van dolgunk. A veszteséget nem tudja feldolgozni, nem alszik, figyelemzavaros, túlpörög. Ide tartozhatnak a nehezen boldoguló szülők: függ a gyermekén, retteg az anyaságtól, szülői léttől. Zavarok támadhatnak az anya (apa)-gyermek kapcsolatban. Még olyan tünetek is megjelenhetnek, mint az anorexia, autizmus, kábítószer. 

Hogyan gyógyulhatunk egyedül maradt ikerként?

Szembesülés az elveszített ikerrel – ez az, ami a segítségünkre lehet. 

 Több módszer létezik. Belső képes utazás regresszióban, családfelállítás, kineziológia, melegvizes mélylazítás, meseterápia, irodalmi alkotások … 

 A cikk Alfred Ramoda Austermann és Bettina Austermann Dráma az anyaméhben című könyve alapján készült.   Kiadó: Hellinger Intézet 2008.

Köszönet a szerzőknek! 

Állításra jelentkezhetsz: https://www.bottyankatalin.com/allitoi-napok-meghivoi/jelentkezes-szemelyisegintegracios-csaladallitasra/

© Az oldalon található valamennyi tartalom Bottyán Katalin etnográfus, állításvezető szellemi tulajdona. Felhasználása csak a szerző engedélyével, illetve hivatkozással lehetséges. Kérlek, csak nevemmel, az eredeti linkről oszd tovább.

Katalin

Személyiségintegrációs tréning vezető vagyok. Szeretettel várlak, ha a családállítás, a drámatechnikák és a kineziológiai izomteszt ötvözéséből álló komplex eszköztár segítségével szeretnéd gyógyítani, oldani családi, munkahelyi, vagy bármely társas problémádat. Önismereti és öngyógyító módszer, tehát saját belső világodban dolgozunk egy támogató légkörben. Az állítói napok helyszíne jelenleg Budapest és Jászberény.
Egyéni vagy csoportos állításra, coaching ülésre jelentkezhetsz a szemelyisegintegracios.allitas@gmail.com email címen, vagy töltsd ki a jelentkezési lapot: https://www.bottyankatalin.com/allitoi-napok-meghivoi/jelentkezes-szemelyisegintegracios-csaladallitasra/

Családállítóként Pozsgai Nikoletta tanítványa vagyok, de alkalmazom azokat a felismeréseket is, amelyeket sok év önismereti munka és különböző tanulmányok során magam szereztem. 7 éve vezetek rendszeresen családállításokat. Ezekről visszajelzéseket, leírásokat olvashatsz ezen az oldalon.

Eredeti szakmám szerint etnográfus és kulturális menedzser vagyok. Etnográfusként, kulturális antropológiát is tanultam, s az egyéni élettörténetek, a személyiség, mint az életpálya, életút, forrása ragadott meg. Egyéni sorsok, sokszor traumatikus élettörténetek feldolgozása érdekelt legjobban, illetve az egyén és a közösség viszonya. A narratív identitás elmélet és a gyógyító beszélgetés eszköztára indította el a keresést, melynek célja a családállításokon való részvétel, majd az állításvezetői képzés elvégzése lett. Kulturális menedzserként, szervezetfejlesztőként több közösséget alapítottam, vezettem. Dolgoztam a legkülönbözőbb érdeklődésű, hátterű felnőtt és gyermek csoportokkal, rendeztem kiállításokat, vezettem gyermekművészeti foglalkozásokat, rendezvényeket és táborokat. Mindezek mögött önálló művészeti tevékenység állt. Életem során folyamatosan összegeztem az olvasás, tanulás, tapasztalás alkotás és ráérzés által szerzett ismereteket, és igényem volt rá, hogy ezeket formába is öntsem. (Ezekből egy keveset meg is osztok, keresd a menüben az alkotások menüpontot.)

A 2013 óta elmúlt időszak egyik legjelentősebb hozadéka volt számomra, hogy – figyelmemet, időmet néha extrém módon igénybe vevő munkahelyi és magánéleti körülmények között – elvégeztem a Pozsgai Nikoletta Katalin által kidolgozott személyiségintegrációs állításvezetői képzést, ami a családfelállítás egy komplexebb és – tapasztalatból mondom – nagyon hatékony módja. Magam azon túl, amit korábban tanultam, és amit állításvezetői munkám közben a mező tanított nekem, elsősorban azt az utat követem, amit Nikoltól láttam, tehát az ő tanítványaként határozom meg magamat úgy is, mint állításvezető és úgy is, mint Szinkron 1-2 oktató, Szinkron 5/A és alapfokú NEF (női energia fitnesz) gyakorló.
Az én állítói napjaim többnyire úgy állnak össze, hogy 5-6 állítás személyes kérés alapján, és ha marad idő, lehetséges egy állítás a csoport közös árnyékára. Ezek nagyon izgalmas, a Kárpát-medence és a régi kultúrák életébe belepillantást engedő állítások, erős oldó hatással.

Saját módszeremmel dolgozom és fontos feladatomnak tartom a kollektív teres állítások vezetését. Ez inkább haladóknak való folyamat, ami út a fény ránk vonatkozó emlékezetében.

Megtisztelsz, ha problémáddal, kéréseddel megkeresel. Addig is, olvasgass az oldalamon. A leírások, visszajelzések segítenek eldönteni, ezt az élményt kerested-e.

Bottyán Katalin

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.