családállítás dimenzió állítás Inkarnációs tér módszer leírása Személyiségintegrációs állítás

Klasszikus családfelállítás és személyiségintegrációs állítás a gyakorlatban

A családfelállítást leginkább a család- vagy klánleképezés szó értelmében írhatjuk le. (A klán, azaz a kibővített család fogalmáról ITT olvashatsz.)

Ha családfelállítást kérsz, vezető és a csoport segítségével képet kapsz a családrendszeredről. Az állítás során képviselők, más néven segítők jelenítik meg a családtagjaidat, és érzékelhetővé válnak az őket összekötő erők. Ezáltal  megláthatod, hogy milyen kiegyenlítetlenség az, ami visszatart, vagy ki helyett élsz boldogtalan életet. A tudatosulás magában hordozza a változtatás lehetőségét.

Milyen a családfelállítás a gyakorlatban?
Egymás számára idegen emberek gyűlnek össze egy teremben. Leülnek körben, és mindenki a csoportvezetőre figyel, aki röviden összefoglalja, hogy mi is fog történni. Majd elkezdődik maga a családfelállítás.


Amikor te következel, odaülsz a csoportvezető mellé, és elmondod, mi a problémád. Pl.: nagyon nehezen tudsz párkapcsolatot kialakítani, pedig szeretnél már családot. A vezető talán kérdéseket tesz fel a problémád pontosabb meghatározása érdekében (pl.: Nem mersz senkit közel engedni magadhoz?), vagy a családodban korábban történt eseményekkel kapcsolatban (pl.: Volt a szüleidnek a házasságuk előtt komoly párkapcsolata?).


Ezután a csoporttagokból képviselőket (segítőket) választasz ki a vezető által meghatározott családtagok képviseletére. Pl.: az édesanyád, az édesapád és saját magad helyett. Ők felállnak, te pedig odamész a hátuk mögé, a vállukra teszed a kezed, és megnevezed őket egyesével pl.: Te vagy az édesanyám. Majd elvezeted mindegyiküket a körön belül egy általad kiválasztott helyre. Ezután visszaülsz a vezető mellé. (Ez csak egy lehetséges mód a felkérésre, más lehetőségek is vannak… De ezt majd mondja neked az állításvezetőd.)


Ilyenkor egy ideig csönd következik. A beállított képviselők (segítők) rövid idő múlva lassan megváltoztatják eredeti testhelyzetüket, pl. valamelyik a föld felé néz; egy másik lehet, hogy elfordul, vagy el is lép. A felvett testhelyzetek megmutatják a képviselt személyek egymáshoz és esetleg egy jelen nem lévőhöz való viszonyát. Te mindezt kívülről nézed.

A vezető ekkor általában megkérdezi a képviselőket, hogy mit éreznek. Ilyenkor ilyeneket hallhatsz pl.: félek, szomorú vagyok, fáj a fejem, dühös vagyok a férfira, nem tudok ránézni arra a személyre. Aztán a vezető kérheti, hogy még más személyeknek is válassz képviselőt; és lehet, hogy a bent álló képviselők elhelyezkedését vagy testhelyzetét megváltoztatja (pl.: elfordít, távolabb állít valakit valakitől, vagy lefektet valakit a földre, megkér valakit, hogy nézzen egy másik személy szemébe); és néhány mondatot mondat ki velük.


Mindeközben te a székeden ülve látod, hogy pl.: az édesanyád haragszik az édesapád korábbi szerelmére, akire édesapád néz, és a te képviselőd könnyes szemmel megöleli édesapád volt szerelmét, akiről te sohasem hallottál. A képviselőkben lehet, hogy mély érzelmek törnek fel, és akár sírhatnak is. Ugyanez megtörténhet veled, sőt a többi csoporttaggal is, akik a megjelenített képen kívül ülnek. A vezető egy idő múlva megkérdezi, hogy „beállsz”-e a saját helyedre.

Ekkor helyet cserélsz azzal, aki eddig téged helyettesített, és ő leül. A vezető pedig neked fog instrukciókat adni arra, hogy mit mondj pl.: Te is hozzánk tartozol, de nekem az anyu az igazi! vagy mit csinálj pl.: hajolj meg az őseid sorsa előtt. Ezek a mondatok és mozdulatok olyanok, mint egy szertartáson. Majd a végső kép kialakítása és a segítő mondatok elhangzása után a vezető leállítja az állítást. A képviselők és te is visszaülsz a helyedre, a könnyek felszáradnak.


Kis szünet után valaki más ül a vezető melletti székre, és lehet, hogy téged választ ki pl.: a dédnagymamája helyett. És te megérzed a dédnagymama érzéseit, akár sírsz is az ő helyében állva.
Egy következő állításnál a vezető pl.: lehet, hogy egyszerűen lefektet a földre, anélkül, hogy megmondaná, kit képviselsz, és később kiderül, hogy pl.: az állítást kérő nagypapájának a katonatársát személyesíted meg, aki elesett a háborúban.

Ha személyiségintegrációs állításra jössz, akkor az élményed alapvetően hasonló, de az eszköztár annyiban gazdagodik, hogy a kérdés, cél pontosítása és az oldás időpontja és helye teljesen pontosan, kineziológiai izomteszt segítségével dől el. Az állítás során, ha valahol esetleg bizonytalanság van, akkor a vezető szintén izomtesztet alkalmaz annak eldöntésére, hogy például be kell-e még hívni valakit, “mennünk kell-e még valahová”. 
Van-e engedélyünk itt és most, ezekkel a résztvevőkkel ezért a célért dolgozni. Ilyen módon egy plusz biztonsága van az állítást kérőnek. 

A másik különbség, hogy lesz lehetőség egyes esetekben a feltoluló érzelmek erőteljesebb kifejezésére, megfogalmazására, ami a klasszikus családállításban nem szokott előfordulni. 

És végül nagyon fontos különbség, hogy – éppen a kineziológiai eszköztár miatt – nem csak a személyes vagy a generációs térben, hanem más terekben is dolgozni tudunk. Pontosan ki tudjuk választani egy konkrét inkarnáció vagy más dimenzió, akár egy párhuzamos élet terét – azt a történetet, ahol a problémád optimális gyógyulási lehetősége rejtőzik.

Vannak olyan speciális állítások, amikkel modellezni tudunk testen belüli folyamatokat, vagy átfogó módon tudjuk áttekinteni jelenlegi állapotodat. (Pl. asztro állítás, vagy belső szerepszemélyiségek megjelenítése). Feltárhatunk és oldhatunk magzati, vagy születési traumákat, vagy összhangba hozhatjuk életed fordulóit. Beletekinthetünk kollektív folyamatokba, és néha szükség van szembesülni egy betegséggel, a sorssal vagy más, embernél nagyobb minőségekkel.

Mégis, összességében a lényeg ugyanaz: megtalálni saját életed áramát, a családból jövő erőt. 

Az érzések erősek lehetnek, de azért vannak a képviselő társak, hogy átsegítsenek a nehezén. Amikor te vagy a segítői szerepben , akkor pedig te viszonzod ezt, anélkül, hogy túlságosan megkavarna az élmény – hiszen képviselő vagy, nem személyes történetedet éled. Másrészt pedig mégis, valahol, mélyen, a lelkedben igenis odakapcsolódsz a képviselői feladataidhoz: mert észreveszed, hogy olyan feladatokat kapsz majd, amik nagyon is érintenek. 

A nap zárása többféleképpen történhet: záró körrel, záró meditációval. De fontos, hogy nem szükséges és nem is javasolt a tapasztaltak megbeszélése, részletes kitárgyalása. Engedni kell az energiákat hatni. 

Állításra jelentkezhetsz: https://www.bottyankatalin.com/allitoi-napok-meghivoi/jelentkezes-szemelyisegintegracios-csaladallitasra/

Személyiségintegrációs állítás

Az oldalon található valamennyi tartalom Bottyán Katalin etnográfus, személyiségintegrációs állításvezető, coach szellemi tulajdona. Kérlek, tisztelj meg azzal, hogy erről az oldalról osztod meg írásaimat, illetve meghivatkozod a nevem. Örülök, és támogatom, hogy általam inspirálódsz, de kérlek, te is tisztelj meg azzal, hogy a szerzői jogaimat elismered. Köszönöm. 

Katalin

Személyiségintegrációs tréning vezető vagyok. Szeretettel várlak, ha a családállítás, a drámatechnikák és a kineziológiai izomteszt ötvözéséből álló komplex eszköztár segítségével szeretnéd gyógyítani, oldani családi, munkahelyi, vagy bármely társas problémádat. Önismereti és öngyógyító módszer, tehát saját belső világodban dolgozunk egy támogató légkörben. Az állítói napok helyszíne jelenleg Budapest és Jászberény.
Egyéni vagy csoportos állításra, coaching ülésre jelentkezhetsz a szemelyisegintegracios.allitas@gmail.com email címen, vagy töltsd ki a jelentkezési lapot: https://www.bottyankatalin.com/allitoi-napok-meghivoi/jelentkezes-szemelyisegintegracios-csaladallitasra/

Családállítóként Pozsgai Nikoletta tanítványa vagyok, de alkalmazom azokat a felismeréseket is, amelyeket sok év önismereti munka és különböző tanulmányok során magam szereztem. 7 éve vezetek rendszeresen családállításokat. Ezekről visszajelzéseket, leírásokat olvashatsz ezen az oldalon.

Eredeti szakmám szerint etnográfus és kulturális menedzser vagyok. Etnográfusként, kulturális antropológiát is tanultam, s az egyéni élettörténetek, a személyiség, mint az életpálya, életút, forrása ragadott meg. Egyéni sorsok, sokszor traumatikus élettörténetek feldolgozása érdekelt legjobban, illetve az egyén és a közösség viszonya. A narratív identitás elmélet és a gyógyító beszélgetés eszköztára indította el a keresést, melynek célja a családállításokon való részvétel, majd az állításvezetői képzés elvégzése lett. Kulturális menedzserként, szervezetfejlesztőként több közösséget alapítottam, vezettem. Dolgoztam a legkülönbözőbb érdeklődésű, hátterű felnőtt és gyermek csoportokkal, rendeztem kiállításokat, vezettem gyermekművészeti foglalkozásokat, rendezvényeket és táborokat. Mindezek mögött önálló művészeti tevékenység állt. Életem során folyamatosan összegeztem az olvasás, tanulás, tapasztalás alkotás és ráérzés által szerzett ismereteket, és igényem volt rá, hogy ezeket formába is öntsem. (Ezekből egy keveset meg is osztok, keresd a menüben az alkotások menüpontot.)

A 2013 óta elmúlt időszak egyik legjelentősebb hozadéka volt számomra, hogy – figyelmemet, időmet néha extrém módon igénybe vevő munkahelyi és magánéleti körülmények között – elvégeztem a Pozsgai Nikoletta Katalin által kidolgozott személyiségintegrációs állításvezetői képzést, ami a családfelállítás egy komplexebb és – tapasztalatból mondom – nagyon hatékony módja. Magam azon túl, amit korábban tanultam, és amit állításvezetői munkám közben a mező tanított nekem, elsősorban azt az utat követem, amit Nikoltól láttam, tehát az ő tanítványaként határozom meg magamat úgy is, mint állításvezető és úgy is, mint Szinkron 1-2 oktató, Szinkron 5/A és alapfokú NEF (női energia fitnesz) gyakorló.
Az én állítói napjaim többnyire úgy állnak össze, hogy 5-6 állítás személyes kérés alapján, és ha marad idő, lehetséges egy állítás a csoport közös árnyékára. Ezek nagyon izgalmas, a Kárpát-medence és a régi kultúrák életébe belepillantást engedő állítások, erős oldó hatással.

Saját módszeremmel dolgozom és fontos feladatomnak tartom a kollektív teres állítások vezetését. Ez inkább haladóknak való folyamat, ami út a fény ránk vonatkozó emlékezetében.

Megtisztelsz, ha problémáddal, kéréseddel megkeresel. Addig is, olvasgass az oldalamon. A leírások, visszajelzések segítenek eldönteni, ezt az élményt kerested-e.

Bottyán Katalin

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.