Bennünk élő Boldogasszonyok bölcs anya családállítás évkör föld kollektív tér levegő női kör természeti asszony

Küszöb és seprű

Küszöb és seprű találkozása a ház mellett mélységes évköri és lélektani analóga. 

A küszöb szent helye a háznak, sátornak. Őseink idejében egyáltalán nem csak az ajtó részeként  szolgált.

Küszöbön áll: azt jelenti, már itt van, szinte az ajtónkban toporog és bebocsátásra vár valaki, valami. Itt az idő. Közeledik a számvetés, a találkozás, a meglátás, a változás.

Rajtunk is múlik, hogy belép-e, de még van egy pillanatunk az utolsó simításokra. Előkészültünk? Felkészültek vagyunk a vendég érkezésére? Ünnepi díszben vagy éppen munkára készen vagyunk? Fogadjuk vagy elküldjük (elküldhetjük?) az érkezőt? 

A küszöb ünnepe a régi tudók szerint a november eleji, mélybe vezető ünnep, annak az útnak az ünnepe, ami a titkok országába vezet. 

A küszöb szent pont a térben: az átjáró helye. Egyfajta dimenziókapu, ami akkor aktiválódik, ha rálép valaki. Ezért sem volt szabad a régi magyaroknál a küszöböt megtapodni, vagy a szemetet rajta átseperni. Énrám édesanyám még rámszólt gyermekkoromban ezért. 

A küszöbön tehát mégsem a vendég állt: súlyos sértésnek számított volna rálépni néhány kivételes esettől eltekintve.  Ez a hely az ősöké, a család őrzőié, akik gondosan ügyeltek arra, hogy ki/mi megy be, ki/mi jön ki az ajtón.

A küszöb – éppen úgy, mint közeli rokonai: a keresztút, a mesgye, a határjelek – a gyógyítás, a varázslás, a sors megfordításának helye. 

Vegyük észre, hogy mennyire különbözik és mégis milyen mélyen kapcsolódik az asztalhoz, ládához és az oltárhoz, azoknak mintegy ellentéte, kiegészítője. 

Az oltárra, asztalra gyűjthetünk mindent, ami tápláló és ami szent, és innen osztjuk meg a családdal, vagy a közösséggel. Ezeket a Fenttel tartjuk kapcsolatosnak.

A láda a Benthez kapcsolódik, a Középhez, úgymint a tűzhely, és a kemence is, de ezek majd más cikkeknek lesznek a témái.

Míg a küszöb tisztasága, üressége, választó és összekötő, vagy visszafordító jellege a Lenttel van kapcsolatban. 

A Küszöb évköri ideje a november (eleje), ez a ködös, nyirkos idő, ami a begyűjtés idejét zárja lassan.  

Az évkörön hát a befelé vonulás, átmenet ideje van, amikor a betakarításnak már vége, minden a helyén, elrendezve van. De az évköri folyamatok nem állnak meg: a nappalok tovább rövidülnek, hosszú a sötét.  Küszöbön áll a tél.

Vidámabb formájában ez az út a pincébe vezet tovább, ahol némi kis vigasztalás, akár mámor is akad. Ha valamire szükség van, megnyílik majd a verem, a tartalék zöldség, gabona háza, de ez is más cikkek témája lesz majd. Kezdődnek a téli munkák: a fonás, szövés – mind csupa szakrális folyamat, amire csak itt van, – tavaszig – idő.

Ilyenkor kint csak a legszükségesebb dolgokat végezték, behúzódtak a házba. A küszöbön belül meleg, rajta kívül hideg  van. Az ajtó egész nap zárva. A kívülről érkező már messziről, az ajtóban keresztben elhelyezett seprűből láthatta, ha a háziak nem voltak otthon.

De az év többi szakaszában is használaton kívül közvetlenül a küszöb mellett, az ajtófélfának támasztva állt a seprű, ami az udvar és a ház megtisztításának eszköze, de mégsem egyszerű takarítóeszköz. Anyagát, formáját úgy választották meg, hogy az a finomanyagi világokra is hatással legyen. Mágikus védelmet jelentett minden ártó és rossz hatással szemben, fennakadtak rajta azok a minőségek, amik a családot vagy a házat veszélyeztették. Tudták ezt még a szellemek is, “akik” a seprű mellett nem tudtak bemenni, így az ajtó mellett álló seprű a rontástól, bármilyen negatív energiától védte a házat. 

Most forduljunk a köszöb és seprű jelentéséhez, üzenetéhez.

A küszöbre lépni akkor lehet és kell, amikor gyógyítás, varázslás, változás kieszközlése van soron. Ha már felvetted a ruhádat, és később derül ki, hogy fordítva van rajtad, köztudomású, hogy balszerencsét jelent, ha leveszed, és jól veszed fel. Kivéve, ha a küszöbön teszed ezt. 

A küszöb egyik távoli rokona ugyanis a tükör: itt minden megfordul és megfordítható. Még a rossz irány, a baj, a betegség is. Tehát ilyenkor kell a küszöbre lépni és kérni az ott élő védő szellemek, ősök támogatását. 

A küszöb alá rejtett értéket az ősökre bízták, itt biztos védelmet élvezett. A varázslás során ide ásott gatyamadzag is biztosan hatott az ősök segítségével, tehát a választott legény hamarosan szerelmes lett a lányba 🙂 

A küszöb kötés és oldás helye hát, élet és halál analógia.

Egyes helyeken itt is szültek, az ajtófélfába kapaszkodva. Egyfajta átjáró, nem csak gyakorlati értelemben: a kint és a bent elválasztásával és összekötésével, hanem az élők és holtak, születendők és megszületettek között is.

A seprű persze a bölcs anya személyes eszköze, akkor is, ha a küszöbnek a másik minőségét akarja használni, és családja vagy a hozzá fordulók érdekében utazásra indul a világok között. De ez már az a tér, ahol titkok várnak, és nem mindenkinek való. A seprű megnyitja ezt az utat is, éppúgy, mint a többi, a belső tér megnyitására és bejárására szolgáló régi eszköz, például a dob, vagy a szita.

De ennél még többre is jó: a bölcs anya tisztára sepri a másik világban is a teret, hogy a családból távozó vagy ide érkező lelkek biztonságban legyenek. Így hát a sepregetés egy kicsit olyan is, mint az ima: rendszeresen kell végezni, akkor hatásos.

Ez megfelel annak is, hogy a seprű sok kis szálból van összefűzve-kötve, majd egy erőteljes szálra (nyélre) rögzítve. Ugyanolyan, mint a mozdulatok, amivel használják: kis mozdulatok vízszintesen, egyúttal lépésről-lépésre haladás előre végig az úton vagy a szobában. Saroktól a küszöbig, vagy ajtótól a kapuig. 

A seprű tulajdonosának, használójának erejét magába fogadja és őrzi. Ezért ha az haldoklik, seprűjét átadva tudását is átadja annak, aki azt megérdemli.

Ennyi és ilyen jellegű a tudás a tudatosság és bölcsesség hiányában félelmetes, veszélyes. Tudatosság és bölcsesség birtokában, Boldogasszony segítségével védelmező, gyógyító és bőséghozó. 

Áldás

Állításra jelentkezhetsz: https://www.bottyankatalin.com/allitoi-napok-meghivoi/jelentkezes-szemelyisegintegracios-csaladallitasra/

© Az oldalon található valamennyi tartalom Bottyán Katalin etnográfus, állításvezető szellemi tulajdona. Felhasználása csak a szerző engedélyével, illetve hivatkozással lehetséges. Kérlek, csak nevemmel, az eredeti linkről oszd tovább.


Katalin

Személyiségintegrációs tréning vezető vagyok. Szeretettel várlak, ha a családállítás, a drámatechnikák és a kineziológiai izomteszt ötvözéséből álló komplex eszköztár segítségével szeretnéd gyógyítani, oldani családi, munkahelyi, vagy bármely társas problémádat. Önismereti és öngyógyító módszer, tehát saját belső világodban dolgozunk egy támogató légkörben. Az állítói napok helyszíne jelenleg Budapest és Jászberény.
Egyéni vagy csoportos állításra, coaching ülésre jelentkezhetsz a szemelyisegintegracios.allitas@gmail.com email címen, vagy töltsd ki a jelentkezési lapot: https://www.bottyankatalin.com/allitoi-napok-meghivoi/jelentkezes-szemelyisegintegracios-csaladallitasra/

Családállítóként Pozsgai Nikoletta tanítványa vagyok, de alkalmazom azokat a felismeréseket is, amelyeket sok év önismereti munka és különböző tanulmányok során magam szereztem. 7 éve vezetek rendszeresen családállításokat. Ezekről visszajelzéseket, leírásokat olvashatsz ezen az oldalon.

Eredeti szakmám szerint etnográfus és kulturális menedzser vagyok. Etnográfusként, kulturális antropológiát is tanultam, s az egyéni élettörténetek, a személyiség, mint az életpálya, életút, forrása ragadott meg. Egyéni sorsok, sokszor traumatikus élettörténetek feldolgozása érdekelt legjobban, illetve az egyén és a közösség viszonya. A narratív identitás elmélet és a gyógyító beszélgetés eszköztára indította el a keresést, melynek célja a családállításokon való részvétel, majd az állításvezetői képzés elvégzése lett. Kulturális menedzserként, szervezetfejlesztőként több közösséget alapítottam, vezettem. Dolgoztam a legkülönbözőbb érdeklődésű, hátterű felnőtt és gyermek csoportokkal, rendeztem kiállításokat, vezettem gyermekművészeti foglalkozásokat, rendezvényeket és táborokat. Mindezek mögött önálló művészeti tevékenység állt. Életem során folyamatosan összegeztem az olvasás, tanulás, tapasztalás alkotás és ráérzés által szerzett ismereteket, és igényem volt rá, hogy ezeket formába is öntsem. (Ezekből egy keveset meg is osztok, keresd a menüben az alkotások menüpontot.)

A 2013 óta elmúlt időszak egyik legjelentősebb hozadéka volt számomra, hogy – figyelmemet, időmet néha extrém módon igénybe vevő munkahelyi és magánéleti körülmények között – elvégeztem a Pozsgai Nikoletta Katalin által kidolgozott személyiségintegrációs állításvezetői képzést, ami a családfelállítás egy komplexebb és – tapasztalatból mondom – nagyon hatékony módja. Magam azon túl, amit korábban tanultam, és amit állításvezetői munkám közben a mező tanított nekem, elsősorban azt az utat követem, amit Nikoltól láttam, tehát az ő tanítványaként határozom meg magamat úgy is, mint állításvezető és úgy is, mint Szinkron 1-2 oktató, Szinkron 5/A és alapfokú NEF (női energia fitnesz) gyakorló.
Az én állítói napjaim többnyire úgy állnak össze, hogy 5-6 állítás személyes kérés alapján, és ha marad idő, lehetséges egy állítás a csoport közös árnyékára. Ezek nagyon izgalmas, a Kárpát-medence és a régi kultúrák életébe belepillantást engedő állítások, erős oldó hatással.

Saját módszeremmel dolgozom és fontos feladatomnak tartom a kollektív teres állítások vezetését. Ez inkább haladóknak való folyamat, ami út a fény ránk vonatkozó emlékezetében.

Megtisztelsz, ha problémáddal, kéréseddel megkeresel. Addig is, olvasgass az oldalamon. A leírások, visszajelzések segítenek eldönteni, ezt az élményt kerested-e.

Bottyán Katalin

Még szintén kedvelheted...